Haberler

Rus Uzay Ajansı Roscosmos Fransız Guyanası’ndan Soyuz fırlatmalarını durdurdu

Rus Uzay Ajansı Fransız Uzay İşbirliğini Durdurdu

Rus Uzay Ajansı Roscosmos, 26 Şubat’ta, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline yönelik Avrupa yaptırımlarına yanıt olarak Fransız Guyanası’ndan Soyuz fırlatmalarında Avrupa ile işbirliğini durdurduğunu ve personelini fırlatma alanından geri çektiğini duyurdu.

Roscosmos, attığı  bir çift tweet’te, başkanı Dmitry Rogozin tarafından yapılan bir açıklamaya atıfta bulunarak, “İşletmelerimize yönelik AB yaptırımlarına yanıt olarak, Roscosmos, Fransız Guyanası’ndan uzay fırlatmaları düzenlemede Avrupalı ortaklarla işbirliğini askıya alıyor” dedi. Ajans, Soyuz’un orada lansmanını destekleyen birkaç Rus şirketinin 87 çalışanını geri çekeceğini, ancak bu geri çekilmenin ayrıntılarının “çalışmakta olduğunu” söyledi.

Rus Uzay Ajansı Fransız Uzay İşbirliğini DurdurduDuyuru, en azından, Fransız Guyanası’ndan Nisan ayında yapılması planlanan iki Galileo navigasyon uydusunun Soyuz fırlatmasını ve yıl içinde başka bir Soyuz’da fırlatılması planlanan başka bir Galileo uydu çiftini geciktirecek. Avrupa Uzay Ajansı, Japon uzay ajansı JAXA ile işbirliği içinde geliştirilen EarthCARE Dünya bilim misyonunu 2023’te Öklid kızılötesi uzay teleskopu ile birlikte bir Soyuz üzerinde başlatmayı planladı. Fransız hükümetinin ayrıca CSO-3 keşif uydusunu 2023’ün başlarında bir Soyuz ile fırlatması bekleniyordu.

ESA sözcüsünün ise 26 Şubat’ta ajansın Roscosmos duyurusu hakkında hemen bir yorum yapmadığı dikkat çekti. 28 Şubat’ta bir “iç kriz koordinasyon toplantısı” planlanıyor, ardından ESA bir açıklama yayınlayabilir. Fransız Guyanası ve diğer uzay limanlarından ticari lansmanlar için Soyuz’u sunan Arianespace, yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Portföyü uzayı da içeren Avrupa Birliği komiseri Thierry Breton, 26 Şubat’ta yaptığı bir açıklamada, kararın Galileo sisteminin “süreklilik ve kalitesi” veya Copernicus serisi Dünya bilim uzay aracı üzerinde doğrudan bir etkisi olmadığını söyledi. “Bu karara cevaben ilgili tüm kararları zamanı gelince alacağız ve bu iki AB’nin ikinci neslini kararlılıkla geliştirmeye devam edeceğiz. egemen uzay altyapıları” dedi.

Fransız Guyanası’ndan Soyuz fırlatmalarını askıya alma kararı, Rusya’nın Uluslararası Uzay İstasyonu operasyonları gibi kendi uzay yeteneklerini tehlikeye atmadan Batı yaptırımlarına tepki vermek için uzayla ilgili konularda çekebileceği birkaç seçenekten biri. Rusya’nın ISS’ye uçan Soyuz uzay aracındaki koltuklara erişimi kesmek ve buna karşılık olarak Atlas 5’te kullanılan RD-180 motorlarının ihracatını durdurmakla tehdit ettiğinde, Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı ilhak etmesinden bu yana Batı’nın Rus uzay sistemlerine ve teknolojilerine bağımlılığı önemli ölçüde azaldı. ABD yaptırımlarına.

Roscosmos ayrıca bir tweet aracılığıyla Rogozin’in ABD’nin Venüs’e önerilen Venera-D misyonunda Rusya ile işbirliğini sürdürmesinin “uygunsuz” olduğu sonucuna vardığını duyurdu. Bu hareket büyük ölçüde törensel bir hareket çünkü Amerikalı ve Rus bilim adamları arasında NASA’nın Venera-D’deki potansiyel rolü hakkında tartışmalar sürerken, görevin kendisi büyük gecikmelere maruz kaldı ve on yılın sonundan önce başlatılması pek mümkün değil.