Haberler

Hint Uzay Ajansı ISRO Son Gelişmeleri ve Son Uzay Misyonlarını Açıkladı

hint uzay ajansı uzay misyonları

Hindistan’ın uzay ajansı ISRO son birkaç yıldır ortaklıklar imzalıyor, roketler inşa ediyor ve iddialı görevler planlıyor ve bu planlamanın çoğu yıl sonuna kadar meyvelerini verecek. İşte 2022 ve sonrası için planlanan ISRO misyonlarının listesi

Chandrayaan-3 Ay’a iniş görevinin Ağustos ayında yapılması planlanıyor. Başarılı olursa, görev Hindistan’ı Ay’a başarılı bir şekilde bir gemi indiren dördüncü uzay gemisi ülkesi yapacak. Chandrayaan-2, 2019’da zorunlu iniş yaptı. Chandrayaan-1, aydaki suyu tespit edebildi ve bu keşif onu tüm dünya için anıtsal bir ay görevi haline getirdi. Böylece Ay’da artık su olduğunu biliyoruz ve ay kolonizasyonu için çalışmalar yapabiliyoruz.

ISRO’nun Küçük Uydu Fırlatma Aracının (SSLV) açılış uçuşunun Temmuz-Eylül ayları arasında olması hedefleniyor.
Şubat ayında ISRO, EOS-04 radar görüntüleme uydusunu Polar Uydu Fırlatma Aracı (PSLV) ile fırlattı.

Aditya L1 güneş sondası, 2022’de Güneş’in koronasını (Görünür ve Yakın kızılötesi ışınlar), kromosferini (Ultra Mor), Güneş’in fotosferini (yumuşak ve sert X-ışını), güneş rüzgarlarını ve parlamalarını, güneş emisyonlarını ve Koronal Kütle Ejeksiyonlarını incelemek için başlatılacak. (CME’ler). Aynı zamanda Güneş’in 24 saat görüntülenmesini de gerçekleştirecek. Güneş Hava Sistemindeki Varyasyonun Etkilerini incelemeye yardımcı olacaktır. Bu havadaki varyasyonlar uyduların yörüngelerini değiştirebilir, hatta hayatlarını kısaltabilir ve ayrıca güneş fırtınalarının Dünya’yı nasıl etkilediğini anlamaya yardımcı olacaktır.

Gaganyaan insanlı uzay uçuşu misyonunun, ISRO’nun 2023 yılına kadar uzaya üç Hintli astronot göndermesini görmesi bekleniyor, ilk mürettebatsız görevinin ise 2022’nin ikinci yarısının başında yapılması planlandı. Projelerin hazırlıkları devam ediyor. Raporlara göre, ilk mürettebatlı görevin başlangıçta ISRO’nun GSLV Mk III’ünde Aralık 2021’de başlatılması planlanmıştı. ISRO, Hint Astronotları ile yörüngeye insanlı bir uzay aracı başlatmayı başardığında, Hindistan ABD, Rusya ve Çin’den sonra uzaya insan gönderebilen 4. ülke olacak.

Hindistan’ın Shukrayaan adlı Venüs misyonunun 2024’te başlatılması bekleniyor. Shukrayaan, Venüs’ü dört yıl boyunca inceleyecek. ISRO’ya göre, Venüs misyonunun bilimsel hedefleri, yüzey süreçlerinin ve sığ yüzey altı stratigrafisinin araştırılması; Venüs İyonosferi ile güneş rüzgarı etkileşimi ve atmosferin yapısını, bileşimini ve dinamiklerini incelemek.

Editörün Notu: Hindistan, 21. yüzyıldan itibaren uzay misyonları başlatma konusunda kesinlikle ilk 3’te, ABD ve Çin’in gerisinde kalıyor, ancak uzay araştırma kabiliyetinde Rusya’nın önüne geçiyor. Bu konuda lütfen Hint Uzay Ajansı faaliyetlerini anlatan ve CNN Türkte yayınlanmış olan videoyu izleyiniz.

About the author

admin

Add Comment

Click here to post a comment