Haberler

Uzay Çağının Başlangıcı olan 4 Ekim Kutlu Olsun

Sputnik Uydusu 4 Ekim 1957de Fırlatıldı

Bu hafta tüm dünyada Uzay Haftası olarak kutlanıyor. Bunun sebebi özellikle 4 Ekim 1957 tarihinde, 64 yıl evvel, ilk insan yapımı uydu olan Sputnik’in Sovyetler tarafından uzaya fırlatılmış olması.

Sputnik Uydusu 4 Ekim 1957de FırlatıldıSputnik Uydusu 83,6 kilogramdı ve alçak bir dünya yörüngesindeki ana işlevi, radyo sinyallerini düzenli aralıklarla biplemekti. Sputnik’in fırlatılması, Amerikalılar ve Sovyetler arasındaki Uzay Yarışı’nın başlamasına da yol açtı.

Sputnik, pilleri bitmeden önce üç hafta yörüngede kaldı ve daha sonra 4 Ocak 1958’de atmosfere geri düşmeden önce iki ay boyunca sessizce yörüngede döndü. Radyo sinyali radyo amatörleri tarafından kolayca algılanabiliyordu ve yörüngesinin 65 derecelik yörünge eğimi ve süresi neredeyse tüm yaşanılan Dünya’yı kapsamaktaydı.

Uydunun içinde, 20.005 ve 40.002 MHz olmak üzere iki frekansta çalışan Moskova Elektronik Araştırma Enstitüsü NII-885’ten Vyacheslav I. Lappo tarafından geliştirilen bir watt, 3.5 kg (7.7 lb) radyo verici ünitesi vardı. Birinci frekanstaki sinyaller, 0,3 s darbelerle (f = 3 Hz’e yakın) (gemideki normal sıcaklık ve basınç koşulları altında) iletildi, aynı süredeki duraklamalar ikinci frekanstaki darbelerle dolduruldu. iyonosferin elektron yoğunluğu hakkında bilgi toplamak. Sıcaklık ve basınç, radyo biplerinin süresinde kodlanmıştır.

Günümüz uydularıyla karşılaştırıldığında, Sputnik çok basitti ancak 4 Ekim 1957’de fırlatılması insanlık tarihini değiştirdi ve dünya uzay çağı üzerindeki etkisi bugün bile hala hissediliyor. Lansmanın anısına, her yıl 4 Ekim günü ve devam eden hafta Uzay Haftası olarak adlandırılır ve tüm dünyada kutlanır.

About the author

admin

Add Comment

Click here to post a comment