Haberler

Rus Uzay Ajansı Roscosmos, Rusya-Ukrayna Çatışmasının Yaptırımları Nedeniyle Uluslararası Uzay İstasyonunun ISS Tehlikede Olabileceğini Bildirdi

Rusya Batıyı Uzay İstasyonu ile tehdit etti

Bu hafta, Rusya Ukrayna’ya şiddetli bir saldırı başlatırken, Rusya’nın uzay ajansının yöneticisi tehditvari bir açıklama yaptı. Başkan Joe Biden Perşembe günü Rusya’ya karşı diğer etkilerinin yanı sıra “uzay programları da dahil olmak üzere havacılık endüstrisini bozacak” yeni yaptırımları açıkladıktan sonra, Roscosmos Başkanı Dmitry Rogozin Uluslararası Uzay İstasyonu hakkında bir dizi tweetle yanıt verdi: “Yok etmek istiyor musunuz? ISS’deki işbirliğimiz? Bizimle işbirliğini engellerseniz, ISS’yi kontrolsüz bir yörüngeden çıkmaktan ve Amerika Birleşik Devletleri veya Avrupa’ya düşmekten kim kurtaracak? … ISS Rusya üzerinden uçmuyor, bu yüzden riskler tamamen size ait.”

Rusya Batıyı Uzay İstasyonu ile tehdit ettiİlk bakışta, bu ifade oldukça dengesiz görünüyor. Özellikle Rusya, ISS’yi işleten ülkelerden biri ve istasyonda sürekli iki kozmonot bulunduruyor. (Ve istasyonun yörünge yolu çoğunlukla Rusya’nın dışına düşse de, ISS güney sınırının küçük bir bölümünü geçiyor.)

Orta Amerika’da düşen bir uzay istasyonu hayaleti fazla gerçekçi görünmeye başlamadan önce şunu demek lazım Uluslararası Uzay İstasyonu aşağı inmek üzere değil. Rusya bir düğmeye basıp onu Dünya’nın 260 mil üzerindeki yörüngesinden çıkaramaz. Rogozin, uzay istasyonunun yörüngedeki yüksekliğini korumak için şu anda Rus tahrik sistemlerine bağlı olduğu gerçeğine atıfta bulunuyor ve görünüşe göre, yaptırımlar ISS’yi etkilerse bu hizmetleri geri çekmekle tehdit ediyor ve bunu mümkün olan en haydut şekilde yapıyor. Güzel uzay istasyonunuz burada. Başına bir şey gelirse yazık olur.

Rogozin’in Amerikalı meslektaşı NASA yöneticisi Bill Nelson, doğrudan yanıt vermedi. Ajans bir açıklamada şunları söyledi: “NASA, Rus uzay ajansı Roscosmos da dahil olmak üzere tüm uluslararası ortaklarımızla “Uluslararası Uzay İstasyonunun

On yıllardır, her iki ülkedeki yetkililer uzayda işbirliğinin değeri konusunda aynı sdüşüncede kaldılar: Geçmişteki çatışmalar ve yarışmalar bir yana, ISS gibi projeler uluslararası işbirliğinin kaleleridir, özellikle kriz zamanlarında daha iyi benliğimizin bir amblemidir. . Uzaydaki çabalarımız, her şeyden önce amaçlanan bir amaç değildir. Bu çerçeveleme her zaman tutmaz. 2014’te ABD ve diğer ülkeler, Kırım’ı ele geçirmesi nedeniyle Rusya’ya karşı cezai tedbirler aldığında, ISS’nin çabalarının refahıyla ilgili sorular gündeme geldi. O zamanlar, şimdi olduğu gibi, Kırım yarımadasının işgalindeki rolü nedeniyle kendisi de ABD yaptırımları altında olan Rogozin gibi isimlerden kışkırtıcı yorumlar yapıldı. Ve sonra, şimdi olduğu gibi, NASA’dan iki ülkenin ISS’deki çalışmalarının iyi olacağına dair güvenceler vardı. (Rogozin, NASA’nın Perşembe gecesi ABD’nin Rusya’ya teknoloji ihracatına yönelik yeni yasağının ISS operasyonlarını kapsamayacağını söylemesinin ardından sakinleşmiş görünüyordu.)

ISS, Amerikan ve Rus segmentlerine bölünmüştür ve çalışması için her iki tarafa da güvenir: NASA tüm istasyona elektrik sağlarken, Roscosmos, ISS’ye bağlanan ve her şeyi periyodik olarak daha yüksek bir irtifaya iten uzay aracını sağlar – yetenekler Rogozin’in kışkırtıcı yazılarında atıfta bulunduğu. Bu uzay araçlarının, zamanı geldiğinde, Dünya’nın okyanusun üzerinde biten atmosferi boyunca dikkatli bir dalışa iterek, ISS’nin hizmet dışı bırakılmasına yardımcı olması gerekiyordu. Rusya aniden gemiden atlarsa, NASA ve ISS’deki diğer ortakları, istasyon tehlikede olmadan veya kendisi bir tehlike haline gelmeden önce acil bir çözüm bulabilir. NASA şimdiden diğer tahrik seçeneklerini araştırıyor; şu anda ISS’ye kenetlenmiş bir Amerikan uzay aracının Nisan ayında bazı yörünge hızlandırma hareketlerini test etmesi planlanıyor.

ISS hala sorunsuz ilerliyor. (Aslında, bir Rus uzay gemisi, Rogozin’in tehditkar uyarılarından sonra istasyona gerekli yumuşak itiş desteğini verdi.) ABD, operasyonları 2030’a kadar sürdürmeyi planlıyor. Rusya, kendi rus uzay programı çerçevesinde yörüngede kendi uzay istasyonunu kuracağını söyleyerek bundan daha erken bir potansiyel çıkış sinyali verdi.

About the author

admin

Add Comment

Click here to post a comment

ISS Canlı

NASA Canlı Yayını