NASA’nın Perseverance gezgini ilk Mars örneğini topladı.
Araba büyüklüğündeki gezici rover, 6 Eylül Pazartesi günü bir Kızıl Gezegen kayasının delinmiş bir çekirdeğini içeren bir titanyum tüpü mühürledi ve iddialı görevi için büyük bir dönüm noktası oldu. Her şey plana göre giderse, Perseverance bu türden birkaç düzine daha fazla örnek toplayacak ve bunların tümü, on yıl kadar sonra analiz için Dünya’ya götürülecek.
NASA Bilim Misyonu Müdürlüğü başkanı Thomas Zurbuchen Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Tüm NASA bilimi için bu gerçekten tarihi bir an” dedi. Zurbuchen, “Apollo ay misyonları, burada gezegenimizde analiz için diğer dünyalardan örneklerin geri gönderilmesinin kalıcı bilimsel değerini gösterdiği gibi, aynı şeyi Mars Sample Return programımızın bir parçası olarak Perseverance’ın topladığı örneklerle de yapacağız.” Dedi. “Dünyadaki en gelişmiş bilim araçlarını kullanarak, bir zamanlar Mars’ta yaşamın var olup olmadığı sorusunun araştırılması da dahil olmak üzere, geniş bir dizi bilim alanında ağızları açık bırakan keşifler bekliyoruz.”
Azim (Persevearance), milyarlarca yıl önce bir nehir deltası ve bir göl barındıran Kızıl Gezegenin Jezero Krateri’nin içine 18 Şubat’ta indi. Gezici, eski Mars yaşamının belirtilerini arıyor ve belki de 2031 gibi erken bir tarihte NASA-Avrupa Uzay Ajansı ortak kampanyasıyla Dünya’ya getirilecek olan 43’e kadar bozulmamış örnek topluyor. Bu numunelerden ilki – “Rochette” olarak adlandırılan bir kayadan alınan 0,5 inç genişliğinde ve 2,4 inç uzunluğunda (1,3 x 6 santimetre) bir silindir – şimdi güvenli bir şekilde kaldırıldı. Tabi bu esnada bir çok problem meydana geldi. Örneğin, Perseverance ilk olarak 5 Ağustos’ta bir kaya çekirdeğini yakalamaya çalıştı, ancak deldiği kayanın aşırı derecede ufalandığı ve tüpün içine giremeyen parçalara düştüğü ortaya çıktı. Azim daha sonra yeni bir siteye, “Citadelle” (Fransızca “kale” için) adlı sarp bir tepeye yuvarlandı. Görev ekibi Rochette’i hedef olarak belirledi ve derinlemesine bir değerlendirmeden sonra Perseverance, 1 Eylül’de darbeli matkabı ile kayayı deldi. Kısa süre sonra gezicinin çektiği fotoğraflar planlandığı gibi tüpte bir örnek gösterdi, ancak biraz sonra çekilen diğer görüntülerde görünmüyordu. Uzay konusunda bu önemli bir gelişme.
Gezici bu fotoğrafları 4 Eylül Cumartesi günü Dünya’ya ışınladı ve numunenin gerçekten de 266 sayısal işaretini taşıyan tüpte olduğunu doğruladı. Yani, Pazartesi günü saat 12:34’te EDT (0434 GMT), NASA yetkilileri, azim, tüpü iç kısmına aktardı, ölçtü ve (yine) numuneyi görüntüledi ve tüpü hava geçirmez şekilde kapattı.
Add Comment