Haberler

Bepicolombo Uzay Aracı Venüs Gezegeninde Güneş Rüzgarını Kaydetti

Venus gezegeni Bepicolombo Merkür’e gitmekte olan BepiColombo uzay aracı, yolunu ayarlamak için tasarlanmış bir manevra sırasında Venüs gezegenin yüzeyinin sadece 340 mil (550 kilometre) üzerinde uçarken, Venüs’teki güneş rüzgarının sesini dinledi. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) tarafından ortak bir görev olan BepiColombo, manyetometre cihazıyla sesi kaydetti ve güneşten akan yüklü parçacıkların akışı arasındaki etkileşime nadir bir bakış sağladı. Güneş rüzgarı ve Dünya’nın en yakın gezegen komşusunun kalın, karbondioksit bakımından zengin atmosferi gibi. ESA yaptığı açıklamada, sesin uzayda duyulabilecek gerçek ses değil, sözde sonifikasyon, verilerin sese çevrilmesi olduğunu söyledi.

BepiColombo, 10 Ağustos’ta, başka bir iç güneş sistemi kaşifi olan Solar Orbiter’ın kendi yakın yaklaşımını gerçekleştirmesinden sadece bir gün sonra Venüs’ün yanından geçti. Bu tesadüf, bilim adamlarının ilk kez Venüs’ün etrafındaki ortamı birden fazla noktadan ölçümler yapmalarını sağladı. ESA ve NASA’nın ortak görevi olan Solar Orbiter, alet takımında BepiColombo ile benzer bir manyetometreye sahip. 9 Ağustos’ta yaklaşık 5.000 mil (8.000 km) mesafeden geçerken güneş rüzgarı ve gezegen arasındaki etkileşimlerin kendi ölçümlerini yaptı. Flybys, uzay aracı operatörleri tarafından bir uzay aracının yörüngesini ayarlamak için kullanılan yaygın bir manevradır. Güçlü bir yerçekimi kuvvetine sahip bir gezegene veya başka bir gök cismine yakın uçarak, uzay aracı enerji kaybeder veya kazanır, bu da onu hedefine yakıt açısından en verimli şekilde “sapan” yapmasına yardımcı olur.

Eylül 2020’de Birleşik Krallık’tan bir bilim insanı ekibi, gezegenin kükürt bakımından zengin bulutlarında, genellikle bakteriler tarafından üretilen organik bileşikler olan fosfinleri tespit ettiklerini açıkladı. Sonuçlar, Dünya tabanlı teleskoplar tarafından elde edilen ölçümlere dayanıyordu. Ancak bu yıl, Kaliforniya’daki NASA Ames Araştırma Merkezi’nden astrobiyolog Chris McKay tarafından ortaklaşa yazılan bir çalışma, Venüs’ün atmosferindeki su miktarının o kadar düşük olduğu ve orada herhangi bir yaşamın var olmasının imkansız olduğu sonucuna vardı. İlan Benkhoff, BepiColombo’nun atmosferde fosfin arayacak olmasına rağmen devam eden anlaşmazlığı çözmesinin pek mümkün olmadığını söyledi. Benkhoff, “MERTIS cihazımız prensipte fosfinleri saptayabilir,” dedi. “Ama Venüs’te beklenen düşük miktarları tespit edecek kadar hassas olduğunu düşünmüyoruz.”

Belkide bu ve benzeri görevler bir gün Venüste geçmişte yaşamın izlerini bulabilirler ve Venüste hayat varmı sorusunun da cevabını verirler. Uzay Portalı olarak gelişmeleri takip etmeye devam edeceğiz.

https://www.youtube.com/watch?v=I8KZ7CRQ_f4

About the author

admin

Add Comment

Click here to post a comment

ISS Canlı

NASA Canlı Yayını