Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS), düşük Dünya yörüngesindeki modüler bir uzay istasyonudur. NASA, Roscosmos, JAXA, ESA ve CSA: Beş katılımcı uzay ajansını içeren çok uluslu bir ortak projedir. Uzay istasyonunun mülkiyeti ve kullanımı, hükümetler arası anlaşmalar ve anlaşmalarla belirlenir.
İstasyon iki bölüme ayrılmıştır: Rusya tarafından işletilen Rus Yörünge Segmenti (ROS); ve birçok ülke tarafından paylaşılan Amerika Birleşik Devletleri Yörünge Segmenti (USOS). Roscosmos, daha önce OPSEK adlı yeni bir Rus uzay istasyonu inşa etmek için segmentin öğelerini kullanmayı önererek, ROS’un 2024 yılına kadar devam eden operasyonunu onayladı. İlk ISS bileşeni 1998’de piyasaya sürüldü ve ilk uzun vadeli kalan astronotlar ise 2 Kasım 2000’de geldi. İstasyon o zamandan beri sürekli olarak kullanımda kaldı ve o günden bugüne sürekli astronot ve kozmonot kombinasyonları Uluslararası Uzay istasyonunda kaldı.
Ayrıca ISS, Mir uzay istasyonu tarafından tutulan önceki 9 yıl 357 gün rekorunu geçerek, alçak Dünya yörüngesindeki en uzun sürekli insan varlığını temsil eden uzay yapısıdır. En son ana basınçlı modül Leonardo, 2011’de takıldı ve 2016’da deneysel bir şişme uzay yaşam alanı eklendi. İstasyonun geliştirilmesi ve montajı, 2020’de başlayan birkaç büyük yeni Rus unsuruyla devam ediyor. Aralık 2018 itibariyle, istasyonun 2030 yılına kadar faaliyet göstermesi bekleniyor.
Aşağıdaki videoda ISS istasyonundan uzayı ve dünyayı canlı olarak gösteren kameradan uzayı ve dünyayı görebilirsiniz. Gerçek zamanlı anlık görüntüdür, lütfen play tuşuna basınız. Videonun altında uluslararası uzay istasyonunun dünya yörüngesinin neresinde olduğunuda görebilirsiniz.
[…] için en büyük sorunlardan biri, ISS’nin (Uluslararası Uzay İstasyonu) Alçak Dünya Yörüngesindeki tek büyük uzay istasyonu olması ve ömrünü ve mevcut […]