Haberler

Uluslararası Uzay Istasyonuna Özel Sektör Tarafından 6 Nisanda Fırlatma Yapılması Bekleniyor

Axiom Uzay

Bir Amerikan uzay aracı tarafından Uluslararası Uzay İstasyonuna yapılacak ilk özel görev, bir şirketin ticari uzay istasyonu kurma planlarında ilk adım olarak hizmet etmek üzere bu hafta fırlatılması planlanıyor.

Axiom Space, Kennedy Uzay Merkezi’nden bir SpaceX Crew Dragon uzay aracında Ax-1 görevinin başlatılması için 8 Nisan’ı hedefliyor. Şirket, 3 Nisan’ın sonlarında fırlatmayı 6 Nisan’dan ertelediğini, ancak NASA’nın bir Uzay Fırlatma Sistemi geri sayım testini temizledikten ve 4 Nisan’a yeniden planladıktan sonra gelmesine rağmen bir sebep vermediğini söyledi. ISS’ye kenetlenmiş sekiz gün de dahil olmak üzere uzayda günler. En az 9 Nisan’a kadar her gün ek lansman fırsatları var.

Axiom UzayEndeavour, 2006-2007 yılları arasında ISS’de altı ay geçirmiş olan bir Axiom çalışanı ve eski NASA astronotu Michael López-Alegría tarafından yönetilecek. Diğer üçü Axiom müşterileri: Larry Connor, Mark Pathy ve Eytan Stibbe.

Ax-1 mürettebatı ve şirket yetkilileri, 1 Nisan tarihli brifingde, önce uzay aracının hazır olması ve ardından Uzay Fırlatma Sisteminin KSC’deki ıslak elbise provası ile çakışmalardan kaçınmak için Şubat ayının sonundan itibaren ertelenen görev için hazırlıkların iyi gittiğini söyledi. López-Alegría, “Uçmaya hazır olduğumuzu hiç tereddüt etmeden söyleyebilirim” dedi.

Hem bu brifingde hem de önceki etkinliklerde şirket ve müşterileri kendilerini turist olarak görmediklerini vurgulamak için büyük çaba sarf ettiler. Dördü de Kanada, İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki kuruluşlar için bir dizi deney ve soruşturma yürütmeyi planlıyor.

Aynı zamanda uzay aracının pilotu olacak Connor, “Uzay turistleri ile özel astronotlar arasındaki farkı ele almanın önemli olduğunu düşünüyorum” dedi. Uzay turistlerinin, uzayda 5-10 dakika boyunca 10 ila 15 saat eğitim alacaklarını savundu; bu, Blue Origin ve Virgin Galactic tarafından işletilen yörünge altı araçlara açık bir referans.

Ax-1 ekibinin özel astronotlarını düşündü. “Bizim durumumuzda, rolümüze bağlı olarak, 750 saatten 1.000 saatin üzerinde bir eğitim harcadık” dedi. “Ayrıca, buradaki tüm astronotlar arasında, ISS’de bulunduğumuz sekiz gün boyunca 100 saatlik araştırmayı kapsayan 25 farklı deney yapacağız.”

Ax-1 mürettebatı öncelikle NASA, Avrupa ve Japon modüllerini içeren istasyonun ABD Operasyonel Segmenti olarak bilinen bölgede yaşayacak ve çalışacak. Axiom Space’in başkanı ve CEO’su ve eski bir NASA ISS program yöneticisi olan Michael Suffredini, mürettebatın Roscosmos kozmonotlarından “davetiyeyle” Rus bölümünü ziyaret edebileceğini söyledi.

Görev, 2024’e kadar ticari bir modül kurmadan önce Ax-1 gibi bir dizi görevi ISS’ye uçurmaya hazırlanan Axiom Space için önemli bir kilometre taşı. ISS’de daha büyük, potansiyel olarak kalıcı bir varlığa sahip olmak ve ISS emekli olduğunda bağımsız bir ticari uzay istasyonu için çekirdek olarak hizmet etmek.

Suffredini, “Bu misyonla ilgili benzersiz olan şey, tamamen ticari olarak finanse edilmiş olmasıdır.” Dedi. Axiom, NASA’ya ISS kaynaklarının kullanımı için tazminat ödeyecek, ancak aynı zamanda, geri dönen ekipman ve Crew Dragon üzerinde deneyler gibi hizmetler için NASA tarafından ödeme yapılacak.

Axiom, 2023’ün başlarında fırlatılması planlanan ve eski NASA astronotu Peggy Whitson tarafından yönetilen Ax-2 ile Ax-1’i takip edecek. Axiom, aracın pilotu olacak bir müşteriyi John Shoffner’ı seçti, ancak göreve başka kimin gideceğini belirlemedi. Şirketin, ISS’ye iki ek Crew Dragon görevi için SpaceX ile anlaşması var. Suffredini, Ax-4 ile, Axiom’un komutan olarak profesyonel bir astronot olmadan görevde dört müşteriyi uçurmayı beklediğini söyledi.

Dört Balta-1 mürettebatının tamamı, istasyon üzerinde araştırma yapmayı dört gözle beklediklerini söyledi. Kanadalı bir girişimci olan Pathy, “Kanada araştırmasının değerini ve önemini ve mevcut olan büyük miktarını vurgulamada başarılı olmayı umuyorum” dedi. “Bu fırsatı sağladığım için mutluyum.”

About the author

admin

Add Comment

Click here to post a comment